Što se smije, a što ne smije?

Što se smije, a što ne smije u Hrvatskoj?

Smije se:

 1. Naučite nekoliko osnovnih fraza na hrvatskom: Hvala, Molim i Živjeli! koji mogu otvoriti mnoga vrata. Hrvati znaju cijeniti trud. Na kraju krajeva, vjerojatno će se potruditi da vam pomognu na bilo kojem stranom jeziku koji znaju. Hrvati i nisu toliko loši u jezicima, upravo je suprotno.
 2. Budite vrlo radoznali prema zemlji koju posjećujete i nemojte se ustručavati postavljati pitanja. Hrvati cijene vašu znatiželju.
 3. Nanesite kremu za sunčanje tijekom ljeta dok boravite na otvorenome.
 4. Ponesite gotovinu, premda su i kreditne kartice prihvatljive.
 5. Nosite udobnu obuću ako planirate dulje šetati i razgledavati.
 6. Ponesite barem jednu bocu pitke vode sa sobom kamo god idete.
 7. Sjednite i popijte kavu! Prepustite se kulturi ispijanja kave.
 8. Nosite pristojnu, čistu i urednu odjeću u skladu s lokalnim pravilima.

Ne smije se:

 1. Ne nazivajte hrvatski jezik srpskim/bosanskim/crnogorskim jer biste mogli naići na osobu koja se s tim nipošto ne slaže i za koju je to osjetljiva tema.
 2. Ne zaboravite kušati domaću kuhinju, uključujući vina i žestoka pića.
 3. Odlazite li u prirodu ili na planinarenje, ne nosite japanke. To je neprikladna obuća za tu namjenu i moglo bi biti opasno jer biste se mogli ozlijediti.
 4. Ne stvarajte veliku buku poslijepodne! Iako nije tako strogo implementiran kao prije samo 10 godina, koncept popodnevne „sieste“ dio je svakodnevnice mnogih starijih ljudi. Između 14 i 17 sati izbjegavajte stvarati veliku buku ili zvati lokalce jer je to vrijeme popodnevnog odmora, osobito na Jadranu. Iako je danas to rijetkost, nemojte se iznenaditi ako su neke trgovine zatvorene u to vrijeme. Neki trgovci iskoriste poslijepodne za odlazak kući na ručak i lagano drijemanje.
 5. Ako vam se pruži prilika, ne zaboravite otići na plažu na kupanje!
Prijavite se na email listu: