Činjenice koje morate znati

ČESTA PITANJA O ZEMLJI

SAVJETI PUTOVANJA I KORISNE INFORMACIJE O HRVATSKOJ

Koje je doba godine najbolje za posjet Hrvatskoj?

Vrhunac putovanja i turističke sezone u Hrvatskoj jesu mjeseci: lipanj, srpanj i kolovoz. Vrijeme je tada skoro stalno sunčano i toplo, što Hrvatsku čini idealnom mediteranskom oazom. Možete pronaći mjesto za sebe na blistavim plažama otoka poput Hvara ili Korčule ili u gradovima kao što su Split i Dubrovnik. Poslijepodneva znaju biti vruća, a more je idealne temperature za kupanje.

Predsezona (svibanj) i postsezona (rujan) u Hrvatskoj su definitivno među najprikladnijim razdobljima za posjet Hrvatskoj. Iako vrijeme nije baš tako pouzdano kao tijekom vrhunca sezone, i dalje možete uživati u toplim danima s minimalnom gužvom i uz niže cijene.

Izvansezonsko razdoblje u Hrvatskoj traje od listopada do travnja. Iako je hladnije, i dalje se možete dobro provesti i zabaviti. Možete imati vrlo ugodan odmor po prihvatljivoj cijeni. Ako krećete na put tijekom hladnijih mjeseci prema kontinentalnom dijelu Hrvatske, možete očekivati izvanrednu avanturu! Dok ste na putu, pruži li vam se prilika, možete ju iskoristiti za skijanje ili pak opuštanje u toplicama i na spa tretmanima. Sletite u Dubrovnik ili Zagreb i pogledajte kako žive mještani.

Ako imate sreće doći u Hrvatsku tijekom Božića, za Novu godinu ili tijekom karnevala, čeka vas jedna sjajna poslastica. Hrvatski su festivali uvijek zabavni pa svakako potražite lokalne kalendare događaja kako biste iskoristili u potpunosti svoje putovanje!

Kakvo je vrijeme u Hrvatskoj?

Kontinentalni dio zemlje doživljava malo oštriju verziju priobalne klime, zime su hladnije a ljeta toplija. Snijeg je moguć tijekom zimskih mjeseci, posebno u kontinentalnom dijelu. Tijekom srpnja i kolovoza temperature se kreću od 30°C do gotovo 40°C. Blaže dnevne temperature svibnja i rujna čine te mjesece izvrsnima za aktivnosti na otvorenom u Hrvatskoj.

Je li u Hrvatskoj sigurno piti vodu iz slavine?

Općenito, voda iz slavine u Hrvatskoj se smatra sigurnom za piće, ali kao mjeru opreza protiv bolova u želucu možete popiti flaširanu mineralnu vodu koja je lako dostupna u trgovinama, hotelima i restoranima.

Je li uobičajeno ostaviti napojnicu u Hrvatskoj?

Napojnice se očekuju u Hrvatskoj, a ostavljanje napojnice od 10 posto od iznosa računa u restoranu općenito je prihvatljiv iznos. Kad je riječ o drugim uslugama kao što su taksiji i frizeri, zaokruživanje cijene vožnje ili pristojbe lijepa je gesta, ali ne i nužna. U hotelima se također preporučuje ostaviti protuvrijednost od nekoliko kuna dnevno za pospremanje i osoblje. Turističke vodiče također treba dodati na popis te im ostaviti napojnicu u protuvrijednosti od oko 5 - 10 eura po osobi po danu usluge.

Što kupiti u Hrvatskoj?

Tradicionalni rukotvorine kao što su vezovi, rezbarije i keramika čine dobre suvenire, isto kao i vino hrvatskog podrijetla, maslinovo ulje i konzervirana lokalna hrana. Masline u Hrvatskoj rastu još od rimskog doba, a mogu se nabaviti u različitim varijantama - flaširane i punjene npr. suhim smokvama, bademima, komoračem (ili drugim divljim začinima), kaparima, inćunima i naravno, paprikom.

Eduard Slavoljub Penkala (1871. - 1922.) poznati je zagrebački izumitelj, a najpoznatiji je po penkali koju je izumio 1906. godine. Pribor za pisanje Penkala dostupan je u specijaliziranim trgovinama poput knjižara koje se mogu naći diljem Hrvatske. Penkala čini lijep dar za voljene osobe kod kuće.

Još jedna sjajna ideja za suvenir je kravata, prepuna tradicionalnog hrvatskog dizajna. Naravno, jer kao što se zna, Hrvati tvrde da su ih izmislili!

Trenutačno turisti izvan zemalja EU mogu tražiti povrat PDV-a na troškove veće od 500 kuna. Posjetitelji trebaju sačuvati račune i priložiti ih kao dokaz radi ostvarivanja povrata poreza.

Je li cjenkanje u Hrvatskoj prihvatljivo?

U Hrvatskoj ne postoji velika kultura cjenkanja i velika većina predmeta koji se prodaju u trgovinama i na tržnicama imat će fiksnu cijenu. Ako nema istaknute cijene proizvoda, cjenkanje može biti moguće, ali budite ljubazni i prihvatite činjenicu ako vaš pokušaj bude odbijen. Ako uspijete započeti pregovore s prodavačem, budite pristojni i sjetite se da bi cjenkanje trebalo biti lagano i zabavno iskustvo.

Koja je bescarinska naknada za Hrvatsku?

Zbog činjenice da je Hrvatska članica Europske unije, putnici koji dolaze iz EU zemalja imaju pravo na kupnju parfema, proizvoda za njegu kože, kozmetike, šampanjca, vina, odabranih alkoholnih pića, modnih dodataka, darova i suvenira, i to po ekvivalentnim cijenama.
Za putnike koji dolaze iz EU ne postoji ograničenje u količini ili vrijednosti robe koju mogu uvesti sve dok je roba isključivo za osobnu potrošnju. Roba koja se uvozi u komercijalne svrhe podliježe carini. Evo smjernica za utvrđivanje je li to slučaj:

  • 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara ili 1 kg duhana
  • 10 litara alkoholnih pića s više od 22 % alkohola, 20 litara alkoholnih pića s manje od 22 % alkohola, 90 litara vina (ne više od 60 litara pjenušca) i 110 litara piva

Putnicima starijima od 17 godina koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU dopušteno je uvesti sljedeće:

  • 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 g duhana
  • 4 litre vina, 16 litara piva i 1 litra alkoholnih pića s više od 22 % alkohola ili 2 litre alkoholnih pića s manje od 22 % alkohola
  • Ostala roba do vrijednosti od 480 USD za zračne i pomorske putnike i do 380 USD za ostale putnike (umanjeno na 190 USD za djecu mlađu od 15 godina)

Koja je valuta u Hrvatskoj?

Službena valuta u Hrvatskoj je hrvatska kuna. Euro, britanska funta, američki dolari i druge strane valute mogu se zamijeniti lokalno u mjenjačnicama ili bankama ili prije samog dolaska u Hrvatsku. Međunarodno priznate debitne i/ili kreditne kartice mogu se koristiti za podizanje gotovine s bankomata (dostupni u svim većim gradovima) te kao samo sredstvo plaćanja. Preporučljivo je zatražiti novčanice manje vrijednosti jer je ponekad teško razmijeniti krupniju novčanicu. Usto, manje novčanice su prikladne za manje kupnje i napojnice. Putnički čekovi se ne preporučuju jer ih je često teško razmijeniti i imaju visoke naknade.

Koje vrste utikača trebam za Hrvatsku i koliki je napon?

Standardni napon je 220 volti, izmjenični 50 Hz. Primarno se koriste utičnice standardne za europsko podneblje s dvije vrste okruglih pinova. Ako ne koristite takve utičnice i sami, preporučujemo vam da nabavite univerzalni adapter za putovanja. Trebat će vam konverter napona i utikač želite li se koristiti američkim uređajima u EU.

Utičnice i utikači

Češka koristi 230 V, 50 Hz s utičnicama i utikačima Type C i Type E.

Hrvatska koristi 230 V, 50 Hz s utičnicama i utikačima Type C i Type F.

Mađarska koristi 230 V, 50 Hz s utičnicama i utikačima Type C i Type F.

Je li Wi-Fi široko dostupan u Hrvatskoj?

Da, kvalitetan Wi-Fi može se naći u cijeloj zemlji: u restoranima, kafićima, barovima, shopping centrima, hotelima, a i na nekim javnim prostorima.

U kojoj je vremenskoj zoni Hrvatska?

Hrvatska je sat vremena ispred Greenwichova vremena (GMT). Od zadnje nedjelje u ožujku do posljednje nedjelje u listopadu Hrvatska primjenjuje ljetno računanje vremena i tada je 2 sata ispred GMT-a.

Kakva je hrana u Hrvatskoj?

Jadranska obala poznata je po raznovrsnim jelima od morskih plodova poput svježe ulovljene ribe i školjke. Zbog svog geografskog položaja hrvatska gastronomija prožeta je mediteranskom tradicijom. Čvrsti sir od ovčjeg mlijeka i kamenice su izvanredne namirnice. Istra, na sjeveru Jadrana, poznata je po vrlo cijenjenim tartufima, uključujući bijeli tartuf - magnatum tuber. Najcjenjeniji sir u Hrvatskoj je paški sir, sir od ovčjeg mlijeka s otoka Paga, dok je slavonski kulen iz Slavonije na sjeveroistoku Hrvatske kralj među sušenim kobasicama. Uz začinjeno i obrađeno meso, svježu ribu i druge plodove mora, ukusne masline, kapare i svježe pečeni kruh, i voće i povrće također imaju veliku ulogu i važnost na hrvatskoj gastronomskoj karti. U unutrašnjosti Hrvatske, u neposrednoj blizini Zagreba, uzgajaju se najbolje jagode, zatim sitno voće poput borovnica i šljiva,ali i egzotične gljive. Na jugu Hrvatske, pak, caruju smokve i bademi.
Hrvatsko vino i pivo su visoke kvalitete. Ljubitelji piva trebali bi kušati zagrebačko Ožujsko pivo, Karlovačko pivo ili Tuborg koji su rađeni po licenciji u Hrvatskoj. Također, svakako treba kušati piva s bogate craft pivske scene. U Dalmaciji su izvrsna neka crvena vina poput farosa ili dingača. Nikako ne propustite kušati hrvatsku omiljenu rakiju šljivovicu napravljenu od šljiva ili travaricu – rakiju od različitog bilja.
Kava (espresso) je također jako popularan napitak i postoji cijeli kult oko nje.

Putnici u Hrvatskoj rijetko će imati problema s hranom. Ulična hrana ovdje nije velik dio kulture pa se posjetitelji ne trebaju brinuti da će hrana predugo ostati na suncu.

Koji se jezici često govore u Hrvatskoj?

Hrvatski jezik je službeni jezik u Hrvatskoj. Sastoji se od tri narječja: štokavskog, kajkavskog i čakavskog, a za pismo se upotrebljava latinica. U Istri se uz hrvatski kao službeni jezik govori i talijanski. Engleski jezik je zastupljen širom zemlje.

Trebam li putno osiguranje?

Tijekom putovanja u Hrvatsku, kao i u ostale destinacije, preporučuje se ugovaranje putnog osiguranja.

Kojim bismo se aktivnostima na otvorenome mogli baviti u Hrvatskoj?

Svakako ne propustite avanturističke sportove kao što su „wind surfing“, „kite boarding“, veslanje, „paddleing“, rafting po rijeci i moru, „bungee jumping“ i skijanje na vodi. Također uživajte u planinarenju, ondje gdje je to omogućeno, npr. u nekim od nacionalnih parkova i parkovima prirode, ali i na ostalim planinarskim putevima kojih je mnogo. Posjetite barem jednu od mnogih vinskih cesta ili posjetite neki od muzeja i povijesnih mjesta.

Prijavite se na email listu: